Göm menyn

Stöd till lärare för digital undervisning och examination

På den här sidan samlar vi genvägar till stödresurser för distansundervisning.

Teknikstöd

Stöd med inspelningar på plats

Lärare på Medicinska fakulteten har tillgång till tekniskt stöd av Emma Busk Winquist för inspelning av undervisningsmaterial. Det kan t ex handla om inspelning av föreläsningar, kom-igång-hjälp att själv spela in i Powerpoint, inspelning av praktiska moment/färdighetsdemonstrationer, Lightboard osv. (Tänk på att vara ute i god tid om du behöver inspelningshjälp. Just nu är trycket hårt, så hör av dig minst 4 veckor i förväg.)

Fysioterapeut visar armhävning Lärare föreläser på Lightboard Gustafsson och Sandman föreläser om rättviseteorier Markus Heilig föreläser om ångestsjukdomar

Exempel på en föreläsning inspelad med hjälp av greenscreen och powerpoint-presentation:

 

LiU IT-utbildningar

LiU IT-utbildningar har kurser och resurstillfällen där lärare kan få hjälp med frågor som rör de olika programvaror som används vid undervisning (PowerPoint, Zoom, Teams, Camtasia osv). 

Uppstartshjälp

LiU-IT:s tekniker kan hjälpa till med uppstart av en digital föreläsning. Detta bokas minst 3 arbetsdagar i förväg via Helpdesk 2828.

Pedagogikstöd

Didacticum

Didacticum erbjuder stöd i pedagogiska frågor kring distansundervisning. Du kan t ex boka möte med en pedagog eller IKT-pedagog och diskutera hur du på bästa sätt kan lägga upp din undervisning digitalt för att nå ut med ditt undervisningsmaterial på bästa sätt. Didacticum stöttar även med frågor kring digitala examinationer.

Institutionernas lärcafé

BKV och HMV på Medicinska fakulteten har ett nätverk som jobbar med pedagogiska frågor och med stöd och inspiration kollegor emellan. Gå gärna med i Team_Institutionernas Lärcafé och ta del av tips och idéer från andra lärare!

Lokalresurser

Campus US

På Campus US finns ett inspelningsrum som är anpassat för att bl a spela in ljud och bild till Powerpoint, inspelning och redigering med Camtasia och inspelning på Lightboard. Powerpoint- och Camtasiainspelningar kan göras på egen hand av lärare om man så önskar. För stöd och övriga typer av mer avancerade inspelningar, kontakta Emma Busk Winquist i god tid.

För liveföreläsning via t ex Zoom finns särskilda streamingrum att boka för dem som inte har möjlighet att använda sitt eget rum. Rummen är utrustade med kamera, mikrofon, dubbla skärmar samt ritplatta. Boka uppstartshjälp i god tid via LiU-IT om du behöver det. 

  • Streamingrum 1: Ingång 64, ta höger i korridoren. Rummet precis intill grupprum Tallbarret.
  • Streamingrum 2: Hallonet, Hus 511-001, ingång 75, pl 12 
  • Streamingrum 3: Maskrosen, Hus 511-001, ingång 75, pl 14 

Bokning och tillträde

Både inspelningsrum och streamingrum bokas via TimeEdit under webbokning av institutionslokaler. All personal som är knuten till Medicinska fakulteten kan boka rummen. 

All personal vid Medicinska fakulteten har behörighet på sitt LiU-kort att komma in i Streamingrum 1 (ing 64) samt inspelningsrummet på Clinicum (ing 54). För tillträde i övrigt till Streamingrummen kan besökskort kvitteras ut via InfoCenter inför föreläsningen. Dessa återlämnas direkt efteråt till InfoCenter. 

För att kunna använda rummet behöver läraren/föreläsaren ha ett LiU-id.

Campus Norrköping

På Campus Norrköping finns två inspelningsrum (KH529 (nr 1) och KH530 (nr 2)) i Kopparhammaren 7, plan 3. Dessa två rum är utrustade för ljudinspelning i Powerpoint och Camtasia. De är också på gång att utrustas för livestreaming av föreläsningar via Zoom, samt med greenscreen för videoinspelning. Båda rummen bokas via TimeEdits webbokning av institutionslokaler.

 


Populära länkar

Spela in föreläsning i Powerpoint Använda Zoom (samling från bloggen) Använda Teams (samling från bloggen)
Vimeo-film Spela in föreläsning i Powerpoint (Office 365) Vimeo-film kom igång med Zoom
 
Vimeo-film Teams

 


Sidansvarig: emma.busk.winquist@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-03-23